HAKKIMIZDA

 

TANITIM

Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (DBB-M) 21 Kasım 2021 tarihli 31670 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle resmen kurulmuştur. Altyapı ve yer çalışmalarına dair hazırlıklardan sonra Mart 2023 tarihinde Eski Teknoloji Fakültesi A Blok A305 no’lu yerde faaliyetlerine başlamıştır. DBB-M’nin temel hedefi dijital beşeri bilimler (DBB) alanına katkıda bulunmak, bu alandaki gelişmeleri takip etmek ve farklı disiplinler/temalar ile DBB arasında bağları kurmaktır. Bu çerçevede DBB-M bünyesinde araştırma, eğitim, yayın ve akademik danışmanlık çalışmaları yapılması amaçlanmaktadır. Yapılan tüm çalışmalar ve kurum bilgileri merkez web sitemiz, alana dair web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızdan detaylıca paylaşılmakta ve geniş bir kitleye ulaşılmaktadır. Bu uğraşlarla ulusal ve uluslararası düzeyde bir mükemmellik merkezi oluşturmayı hedefleyen bir yaklaşıma sahibiz. 

DBB-M fiilen faaliyetlerine başladığı 2023 yılında kurumsal olarak kurullar oluşturmuş, logo, web ve sosyal medya hesaplarını aktif hale getirmiştir. İnsan kaynağı olarak 5 yönetim kurulu üyesi, 12 danışma kurulu üyesi, 1 sözleşmeli doktora sonrası araştırmacı, 5 misafir araştırmacı, 3 kısmi zamanlı öğrenci ve 4 gönüllü stajyer istihdamı ile 2023 yılı oldukça verimli geçmiştir.  Eğitim faaliyeti olarak 2 kapsamlı DBB eğitim programı 100’ün üzerinde lisansüstü araştırmacıya verilmiş ve bir eğitim faaliyeti için Mardin Artuklu Üniversitesi ile iş birliği yapılarak TÜBİTAK’a başvurulmuş ve kabul alınmıştır. Araştırma olarak halihazırda bir ulusal araştırma projesi devam etmekte ayrıca yeni bazı projeler için hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Etkinlik kapsamında ise 4 verimli çalıştay yapılmış; sahaya dair ulusal ve uluslararası uzmanlar bir araya getirilmiştir. Ayrıca yuvarlak masa toplantısı olarak 4 etkinlik yapılarak DBB alanında daha geniş bir kitleye ulaşılmaya çalışılmıştır. Çıktılar olarak DBB-M bünyesinde görev yapan araştırmacılar kitap, kitap bölümü, makale ve bildirilerle alana önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca çeşitli kurum ve platformlarla iş birliği geliştirerek bazı faaliyetleri ortak yapmıştır.

Bazı ilkleri ve öncülükleri de ifade etmek faydalı olacaktır. DBB-M hala Türkiye’deki tek DBB araştırma merkezidir. Bu konuda YÖK’ün teşvikleri artmakta ve farklı üniversiteler girişimlerde bulunmaktadır. Sözleşmeli doktora sonrası araştırmacı (2547 Ek 34 Madde) istihdamında üniversitemizde ilk girişimi merkezimiz yapmış ve ilk kadrolu araştırmacıyı istihdam etmiştir. Merkezimiz, Dijital Beşeri Bilimlerin farklı disiplin ve temalara yönelik uygulama ve tartışmalarını kapsamlı bir şekilde çalıştay konusu haline getirmiştir. Ayrıca Osmanlı tarihi örneğinde İngilizce’deki en kapsamlı yayın olan Journal of the Ottoman and Turkish Studies Association dergisinin özel sayısı ve Türkçe’deki ilk kitap olan Dijital Beşeri Bilimler ve Osmanlı Çalışmaları DBB-M ekibinde yer alan araştırmacıların katkıları ile yayınlanmıştır. 

Böylece DBB-M bu ilk yılında temel kurumsallaşma sürecinde mesafe almış, hedeflerine uygun uygulamalara başlamıştır. İdari ve fiziksel altyapı ve finansal destek eksikliklerinin geliştirilmesi ile merkez çalışmaları çok daha iyi noktaya gelecektir. Başta Rektörümüz olmak üzere kuruluş aşamasında ve süreçte katkı veren tüm birim ve kişilere teşekkür ederiz.

Doç. Dr. Yunus Uğur

Müdür

1.1.2024


Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 09.03.2024 17:10:15 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM