Web Sitesi Tasarımı Eğitimi
3 Nisan 2024 Çevrimiçi
11:00-12:30|Ahmet E. Artır|Web Yazılımı ve Tasarımına Giriş
13:30-15:00|Dr. Tuğba Nur Saraçoğlu|Wix ile Web Sitesi Hazırlama
Araştırma Platformu NODEGOAT Eğitimi
27 Mart 2024 13:00 Çevrimiçi
Platform Kurucuları Pim Van Bree and Geert Kassels
Yapay Zeka ve İlahiyat Araştırmaları Eğitimi
1-15 Temmuz 2024
TÜBİTAK 2237-A Desteği ve Araştırma Merkezimizin İş Birliği İle
Yürütücü: Dr. Öğr. Üyesi Tuba Nur Saraçoğlu, Mardin Artuklu Ü. İslami İlimler Fakültesi
Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları Eğitimi, ilahiyat sahasının araştırma süreçlerinin dijitalleştirilmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Eğitim etkinliği kapsamında öncelikle dijital beşerî bilimlerin süreçleri ve dijital ilahiyat araştırmaları açısından yapay zekânın imkanlarından, kullanım alanlarından sosyal bilimler ve ilahiyat çalışmalarına kazandırdığı yeni yaklaşımlardan bahsedilecektir. Ardından temel bir tartışma konusu olarak YZ ve araştırma etiği konusu ele alınarak genel bir çerçeve oluşturulması planlanmaktadır (Doç. Dr. Yunus Uğur, Dr. Arş. Gör. Tuba Nur Saraçoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Nur Umut). Daha önceki eğitimde konuların müstakil işlenmesine imkân tanıması dolayısıyla modül şeklinde organize edilen eğitim bu dönem ele alınan konuların birbirini tamamlaması dolayısıyla bütün derslerin tüm katılımcılara açık olarak yapılması şeklinde planlanmıştır. YZ alanında büyük dil modelleriyle çalışma yapmak belli bir düzeyde kodlama konusunda kullanıcıya kolaylık sağlasa da uygulama diğer uygulama derslerinin daha rahat işlenmesi ve anlaşılması için temel kodlama bilgileri ve YZ metotlarının uygulamalı eğitimiyle programa başlanacaktır (Prof. Dr. Hasan Güçlü). NLP ve OCR/HTR teknolojileri eğitimleri birbiriyle iç içe olması dolayısıyla ard arda planlanmıştır (Dr. Öğr. Üyesi Şaziye Betül Özateş ve Dr. Jonathan Allen), her iki dersin de katılımcılarla birlikte sürdürülen uygulama saatleri olacaktır. Ders yoğunlukları gözetilerek projelere dayalı uygulama sunumlarına farklı günlerde yer verilmiştir (Assistant Professor Yusuf Çelik ve Dr. Arş. Gör. Ahmet Faruk Çelik), büyük dil modellerine dayalı ilahiyat alanından analizler, YZ ve ilahiyat uzmanlıkları dolayısıyla farklı arka planlara sahip iki eğitimci tarafından ard arda eğitim günlerinde verilecek şekilde planlanmıştır (Dr. Öğr. Üyesi Taha Koçyiğit ve Arş. Gör. Yusuf Büyükyılmaz). Böylece bir derste uygulamalı olarak katılımcılarla birlikte OpenITI’ın bir kaynak olarak IsarGPT’nin bir YZ modeli olarak nasıl kullanılacağı işlenecek, diğerinde ise tarih, fıkıh, hadis, tefsir gibi farklı ilahiyat disiplinleri bağlamında bu yöntemlerle denemeler yapılacaktır. Katılımcının hazır verileri ve modelleri kullanmasının yanı sıra kendi modelini tasarlamasına da imkân verilecektir.
Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları Eğitimi
5-17 Şubat 2024
TÜBİTAK 2237-A Desteği ve Araştırma Merkezimizin İş Birliği İle
Yürütücü: Dr. Tuba Nur Saraçoğlu, Mardin Artuklu Ü. İslami İlimler Fakültesi
Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları Eğitim Programı, ilahiyat alnında sürdürülen akademik çalışmalarla dijital beşerî bilimlerin yöntemleri arasında bir iletişim kurmayı amaçlamaktadır.
Proje kapsamında verilecek çevrimiçi eğitimlerde DBB yöntemlerinin İslamî ilimlere adaptasyonunun imkanları sorgulanacak ve katılımcıların aktif olduğu örnek çalışmalarla sürece dahil olmaları sağlanacaktır. Bu bağlamda öncelikle alanın tanıtılmasına ve temel kavramsal çerçevenin ortaya koyulmasına yönelik olarak üç blok giriş dersleri planlanmıştır. Bunlar DBB genel giriş dersi, Dijital İlahiyat Araştırmaları giriş dersi, Yapay Zekâ giriş dersidir. DBB yöntemlerinin sosyal bilimlere etkisi, dijital ilahiyat çalışmalarının tarihi seyri, alandaki birçok çalışmayı etkileyen yapay zekâ uygulamalarına dair tanımları içeren bu giriş eğitimlerinin ardından, söz konusu yöntemlerin önemli araçlarının, coğrafi bilgi sistemleri, sosyal ağ analizleri ve metin analizlerine yönelik araçların alanında uzman ve tecrübeli eğitmenler tarafından tanıtılması, uygulanması, uygulanmasına yardımcı olunması hedeflenmekte ve dijital ilahiyat araştırmalarıyla ilgili yurtdışından bir proje ve TÜBİTAK destekli bir örnek proje çerçevesinde eğitimin nihayete erdirilmesi planlanmaktadır.
Uygulamalı Dijital Beşeri Bilimler Eğitimi
6 - 19 Kasım 2023
Bu etkinliğin amacı, lisansüstü öğrenciler ve araştırmacılara Dijital Beşeri Bilimler (DBB) yaklaşım ve yöntemleri konusunda eğitim vermektir. Dijital Beşeri Bilimler (digital humanities) esas olarak son yıllarda önemli bir şekilde gelişen bilgi işlem- enformasyon teknolojisinin imkanlarını sosyal ve beşeri bilimlere aktarma, bu iki sahayı buluşturma uğraşıdır. DBB, yeni araştırma sorularına ve bilgi üretimine imkân tanıyan ve teknolojinin sağladığı yöntemlerden beslenen akademik bir bilim dalı olarak tanımlanabilir.
Bu eğitimin kapsamı sosyal ve beşeri bilimlerin tüm dallarındaki verileri, dijital teknolojilerin sağladığı imkanlarla ele almak ve yeni araştırma sorularına imkân tanıyan ve tüm dünyada önemli bir gündem olan yöntem ve yaklaşımları öğrenci ve araştırmacılara sunmaktır. Eğitim kapsamında Dijital Sosyal ve Beşerî Bilimlere Giriş ile birlikte 4 modülde eğitim verilecektir: Python'a Giriş ve Veri Görselleştirme, Gephi ile Sosyal Ağ Analizi, Yapay Zekâ Platformu Transkribus ile Otomatik Transkripsiyon, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve ArGIS ile Mekânsal Analiz. Her katılımcı bir modüle devam edebilecektir.
Detaylar için TIKLAYINIZ
R Eğitimi
DBB Merkezi olarak organize ettiğimiz "Beşeri Bilimler için R" eğitimi başladı! Bu alanda çalışmalar yürüten araştırmacılara yönelik hazırlanan eğitimde, R programla diline dair temel seviye ders ve uygulamalar yapılacaktır. Eğitim ve faaliyet haberleri için takipte kalın.
Betül Aydın'ın eğitimleriyle gerçekleşecek olan R programlama dili derslerimizde temel seviye uygulamaların yanı sıra beşeri bilimlere dair verisetleri ile analiz ve görselleştirme çalışmaları yapılacaktır.
Tarih: 16.03.2023 - 01. 06.2023
Yer: DBB Merkezi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü
Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 18.07.2024 00:32:23 tarihinde güncellenmiştir.