Eğitimler

Platform Kurucuları Pim Van Bree and Geert Kassels

Yapay Zeka ve İlahiyat Araştırmaları Eğitimi

22 Temmuz-5 Ağustos 2024

TÜBİTAK 2237-A Desteği (Başvuru Aşamasında) ve Araştırma Merkezimizin İş Birliği İle

Yürütücü: Dr. Öğr. Üyesi Tuba Nur Saraçoğlu, Mardin Artuklu Ü. İslami İlimler Fakültesi

Bilgilendirme için tıklayınız

Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları Eğitimi

5-17 Şubat 2024

TÜBİTAK 2237-A Desteği ve Araştırma Merkezimizin İş Birliği İle

Yürütücü: Dr. Tuba Nur Saraçoğlu, Mardin Artuklu Ü. İslami İlimler Fakültesi

Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları Eğitim Programı, ilahiyat alnında sürdürülen akademik çalışmalarla dijital beşerî bilimlerin yöntemleri arasında bir iletişim kurmayı amaçlamaktadır.

Proje kapsamında verilecek çevrimiçi eğitimlerde DBB yöntemlerinin İslamî ilimlere adaptasyonunun imkanları sorgulanacak ve katılımcıların aktif olduğu örnek çalışmalarla sürece dahil olmaları sağlanacaktır. Bu bağlamda öncelikle alanın tanıtılmasına ve temel kavramsal çerçevenin ortaya koyulmasına yönelik olarak üç blok giriş dersleri planlanmıştır. Bunlar DBB genel giriş dersi, Dijital İlahiyat Araştırmaları giriş dersi, Yapay Zekâ giriş dersidir. DBB yöntemlerinin sosyal bilimlere etkisi, dijital ilahiyat çalışmalarının tarihi seyri, alandaki birçok çalışmayı etkileyen yapay zekâ uygulamalarına dair tanımları içeren bu giriş eğitimlerinin ardından, söz konusu yöntemlerin önemli araçlarının, coğrafi bilgi sistemleri, sosyal ağ analizleri ve metin analizlerine yönelik araçların alanında uzman ve tecrübeli eğitmenler tarafından tanıtılması, uygulanması, uygulanmasına yardımcı olunması hedeflenmekte ve dijital ilahiyat araştırmalarıyla ilgili yurtdışından bir proje ve TÜBİTAK destekli bir örnek proje çerçevesinde eğitimin nihayete erdirilmesi planlanmaktadır.

Detaylı Bilgi ve Başvuru: https://www.dijitalilahiyatarastirmalari.com/

afis1.png (772 KB)

Uygulamalı Dijital Beşeri Bilimler Eğitimi

6 - 19 Kasım 2023

Bu etkinliğin amacı, lisansüstü öğrenciler ve araştırmacılara Dijital Beşeri Bilimler (DBB) yaklaşım ve yöntemleri konusunda eğitim vermektir. Dijital Beşeri Bilimler (digital humanities) esas olarak son yıllarda önemli bir şekilde gelişen bilgi işlem- enformasyon teknolojisinin imkanlarını sosyal ve beşeri bilimlere aktarma, bu iki sahayı buluşturma uğraşıdır. DBB, yeni araştırma sorularına ve bilgi üretimine imkân tanıyan ve teknolojinin sağladığı yöntemlerden beslenen akademik bir bilim dalı olarak tanımlanabilir.

Bu eğitimin kapsamı sosyal ve beşeri bilimlerin tüm dallarındaki verileri, dijital teknolojilerin sağladığı imkanlarla ele almak ve yeni araştırma sorularına imkân tanıyan ve tüm dünyada önemli bir gündem olan yöntem ve yaklaşımları öğrenci ve araştırmacılara sunmaktır. Eğitim kapsamında Dijital Sosyal ve Beşerî Bilimlere Giriş ile birlikte 4 modülde eğitim verilecektir: Python'a Giriş ve Veri Görselleştirme, Gephi ile Sosyal Ağ Analizi, Yapay Zekâ Platformu Transkribus ile Otomatik Transkripsiyon, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve ArGIS ile Mekânsal Analiz.  Her katılımcı bir modüle devam edebilecektir.

Detaylar için TIKLAYINIZ

web.jpg (683 KB)

R Eğitimi

DBB Merkezi olarak organize ettiğimiz "Beşeri Bilimler için R" eğitimi başladı! Bu alanda çalışmalar yürüten araştırmacılara yönelik hazırlanan eğitimde, R programla diline dair temel seviye ders ve uygulamalar yapılacaktır. Eğitim ve faaliyet haberleri için takipte kalın.

Betül Aydın'ın eğitimleriyle gerçekleşecek olan R programlama dili derslerimizde temel seviye uygulamaların yanı sıra beşeri bilimlere dair verisetleri ile analiz ve görselleştirme çalışmaları yapılacaktır.

Tarih: 16.03.2023 - 01. 06.2023

Yer: DBB Merkezi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü

Başlıksız-1.png (1.12 MB)

Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 10.03.2024 13:06:36 tarihinde güncellenmiştir.