DİJİTAL TARİH ÇALIŞTAYLARI

Şehir Tarihi Serisi I

XIX. Yüzyıl İstanbul’u: Temalar, Kaynaklar, Dijital Yöntemler

10 Haziran 2023 (9:30-17:00)

calıstay.png (2.21 MB)

DBB-M olarak farklı disiplin ve çalışma alanlarına dair sosyal ve beşerî bilim birikimlerini dijital beşerî bilimler yaklaşım ve yöntemleri ile birleştirmenin bir ilk adımı olarak Tarih Çalıştayları'na başlıyoruz. Şehir tarihine ayırdığımız bu ilk çalıştayda XIX. Yüzyıl İstanbul’unu konuşmak istedik. Aşağıda sıraladığımız bazı konuları çalıştayda yapılacak sunumlar eşliğinde hep birlikte tartışmak istiyoruz. Böylece mevcut birikimi ortaya koymak ve yeni araştırma gündemlerini tespit etmek mümkün olacaktır diye düşünüyoruz.

Konuşmacılar

İstanbul’un İdari Tanım ve Sınırları

Yunus Uğur, Marmara Üniversitesi

"İstanbul ve Bilâd-ı Selase: İstanbul’un İdari, Hukuki ve Kentsel Sınırları ve Tanımlamaları"

Büşranur Bekman, Sakarya Üniversitesi

"İstanbul’un Mahalleleri ve İdari Sınırlarının Yeniden Belirlenmesi"

Özge Eda Kaya, İstanbul Medeniyet Üniversitesi

"Emlak Defterlerine Göre İstanbul’un Farklı Bölgelerinden Mahalle ve Mülk Kayıtları"

Muhammed Ali Başaran, Trakya Üniversitesi

"Göksu ve İstanbul İçindeki Konumu"

İstanbul’un Sosyokültürel ve Mimari Tanım ve Sınırları

Abdullah Seçgin, Marmara Üniversitesi

"Hadikatü’l-Cevâmi’nin İstanbul Tasnifi ve Sınırlar"

Fatma Aladağ, Universität Leipzig

"Mirat-ı İstanbul’a Göre Mimari Yapıların Tematik Dağılımından Kent Örüntüsünü Anlama: Hesaplamalı Bir Yaklaşım"

Serpil Özcan, Marmara Üniversitesi

"Tekke ve Sufi Kayıtları Üzerinden İstanbul Coğrafyası"

Onur Öner, Marmara Üniversitesi

"Musiki ve Müzisyenler Açısından İstanbul’un Sınırları"

FyRj8CRXgAAjEhP.jpeg (274 KB)FyRj8CUXwAAUAqB.jpeg (363 KB)IMG_6336.jpg (2.93 MB)FyRj8CVXgAERk2O.jpeg (268 KB)FyRj8CUXgAErQVY.jpeg (383 KB)

Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 22.11.2023 14:21:29 tarihinde güncellenmiştir.