Dijital Beşeri Buluşmalar (dbb)

Dijital Beşeri Buluşmalar (dbb)

Dijital Sosyal ve Beşeri Bilimlerdeki gelişmeleri alana ilgi duyan kişilerle hep birlikte konuşmak, tartışmak ve tecrübe paylaşımı yapmak üzere Dijital Beşeri Buluşmalar'da (dbb) bir araya geliyoruz. 
 
Elimizdeki kaynakları veriye dönüştürme, verileri yapılandırma, hangi uygulamaların uygun olacağını konuşma gibi daha pek çok süreci ve alana dair yapılan proje ve tartışmaları biz bize değerlendirmek için bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz. 
 
Bazen özel davetlilerimizin de olacağı buluşmalarımıza sizi de bekliyoruz.
 
14 Kasım'daki ilk buluşmadaki misafirimiz Dr. Abdullah Saçmalı oldu ve ekibiyle birlikte üzerinde çalıştıkları yeni proje çerçevesinde metin dijitalleştirme süreçlerini konuştuk.
 
28 Kasım'da misafirimiz Dr. M. Fuat Kına oldu.  Koç Üniversitesinde geliştirdikleri Politus projesi kapsamında büyük veri, NLP ve makine öğrenmesi konularını konuştuk. 
 
12 Aralık'taki misafirimiz Serpil Özcan. Konu Sosyal ve Beşeri Bilimler için ChatGPT'nin imkanları.
Okuma önerisi: Aşkun, V. (2023). Sosyal Bilimler Araştırmaları için Chatgpt Potansiyelinin Açığa Çıkarılması: Uygulamalar, Zorluklar ve Gelecek Yönelimler. Erciyes Akademi, 37(2), 622-656. https://doi.org/10.48070/erciyesakademi.1281544
 
26 Aralık'taki dördüncü buluşmamızda misafirimiz Sabancı Üniversitesinden Mehmet Kuru. Kendisi ile sohbet konumuz “Ezop Alaturka Projesi” kapsamında veri seti ve ve veri tabanı oluşturmak.
 
9 Ocak'taki yılın ilk buluşması için konuğumuz, "2023 yılı Dijital Osmanlı ve Türkiye Çalışmaları” ödülünü kazanan Dr. Efe Erünal. Konumuz ise arazi ve nüfus verilerinin GeoAI ile mekânsal analizi çerçevesinde dijital yöntemler ve yaklaşımlar.
 
13 Şubat'taki 6. buluşmamızda Şükrü Atsızelti'yi ağırlayacağız. Buluşma konumuz büyük dil modellerinin sosyal bilimlerde kullanımı: metin etiketleme idi.
 
27 Şubat günü yaptığımız 7. buluşmamızda Wikimedia Türkiye Kurucu Üyesi Zafer Batık'ı ağırladık. Konuğumuzun Vikipedi ve Vikiveri hakkındaki sunumu ve katılımcıların sorularıyla birlikte bağlantılı veri ve Wikimedia'nın bu tür veriye yaklaşımını tartıştık.

26 Mart günü yapacağımız 8. buluşmamızda Prof. Dr. Şevki Işıklı'yı ağırlayacağız. Teknik yönden çokça konuştuğumuz ve yöntemlerini tartıştığımız dijital beşeri billimlerde şimdi de etik tartışmalar üzerine konuşacağız. 

27 Mart'ta dijital araştırma platformu Nodegoat'u kurucularından dinleyeceğiz. Platformun kullanım amaçlarının ve nasıl kullanıldığının anlatılacağı eğitim ücretsiz ve ingilizce olacak.
 
16 Nisan'ta yapacağımız 9. buluşmamızda Dr. Ömer Ünsal'ı ağırlayacağız. Coğrafi bilgi sistemleri ve coğrafi yapay zeka üzerine konuşacağız.

7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 10. buluşmamızda konuğumuz Dr. Onur Varol olacak. Toplumsal fayda için veri bilimi konusu üzerine konuşacağız.
 
 
dbb10.jpg (274 KB)
 
 
dbb9.jpg (280 KB)
 
dbb ozel.jpg (137 KB)
 
 
dbb8_dikey_afiş.jpg (263 KB)
 
 
dbb7_dikey_afiş.png (2.51 MB)
 
 
dbb6.jpg (264 KB)
 
 
dbb5.jpg (302 KB)
 
 
dbb4.jpeg (116 KB)
 
 
 
dbb3.png (636 KB)
 
 


dbb_bulusma_1.jpg (530 KB)

 

dbb_bulusma_2-1.jpg (331 KB)

 

dbb_bulusma_2.jpg (465 KB)

 

 

 


Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 01.05.2024 16:51:01 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM