Osmanlıca Metinlerin Dijital Transkripsiyonu Çalıştayı

(Yüz yüze ve Çevrimiçi)

afis_3.jpg (74 KB)

Amaç

Dijital beşerî bilimler çalışmaları dijitalleştirilmiş kültürel miras üzerinde içeriği daha iyi anlamaya ve çözümlemeye yardımcı bilgisayar araçlarının kullanılması şeklinde tanımlanmaktadır. Son 10 yılda tüm dünyada bu alandaki çalışmalar hız kazanmış ve disiplinlerarası bir çalışma sahası ortaya çıkmıştır. Dil, coğrafya gibi erişim bariyerlerini en aza indirmeyi hedefleyen bu çalışmalar tüm insanlığın dünyanın kültürel mirasıyla etkileşimini kolaylaştırmayı hedefler.

Bu çalıştayın ana amacı ise tarihi, edebi, sosyolojik, ekonomik, kültürel değeri bulunan Osmanlıca metinlerin, belge, kitap gibi çeşitli formatlardaki kaynakların makinece okunabilmesi yönündeki çalışmalar, sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmaktır. Bu kaynakların pek çok disiplinde veri olarak kullanılabilmesi ve üzerinde dijital beşerî bilimler çalışmalarının yapılabilmesi için kaynakların makinece okunabilir formatla dijitalleştirilmesi önemli görülmektedir. Bu amaç doğrultusunda Osmanlıca matbu eserler üzerinde pek çok girişim bulunmakla beraber el yazması metinlerin otomatik transkripsiyonu hala problem olarak karşımızda durmaktadır. Sunumlar, alanda çalışmalar yapan araştırmacılar ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilecek olup çalıştay sonucunda yeni iş birlikleri yapılabilecek ve bir çalıştay raporu yayımlanacaktır.

Çalıştay, davet usulü ile konu ile ilgili 20-30 kadar kişinin katılımı ile yapılacaktır.

Çalıştay Koordinatörleri

İkinci Oturum

Moderatör:  Doç. Dr. Zübeyir Nişancı, Marmara Üniversitesi

11:20   Doç. Dr. Atakan Kurt, İstanbul Üniversitesi

Derin Sinir Ağları (Deep Neural Network) ile Osmanlıca Metinlerin Makinece Transkripsiyonu

11:40   Prof. Dr. Behçet Uğur Töreyin (İstanbul Teknik Üniversitesi), Octavio Ernesto Romo Rodriguez, (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Matbu Osmanlıca Metinlerin Segmentasyonu

12:00   Dr. Öğr. Üyesi Hakan Temiz, Artvin Çoruh Üniversitesi

Derin Öğrenmeye Dayalı Süper Çözünürlük Teknikleri Kullanılarak Tarihi Osmanlı Metinlerinin Çözünürlüğünün Artırılması

12:40-13:30     Öğle Arası

Üçüncü Oturum

Moderatör: Doç. Dr. Bahattin Yalçınkaya, Marmara Üniversitesi

13:30   Neslihan Sandal, IRCICA

IRCICA’da Osmanlıca OCR Çalışmaları

13:50   Elif Derin Can (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi), Fatma Aladağ (Leipzig Üniversitesi), Dr. Süphan Kırmızıaltın (NY-Abu Dabi Üniversitesi)

Osmanlı Türkçesi Metinlerin Transkribus ile Otomatik Transkripsiyonu ve Dijital Edisyonu

14:30 14:50     Çay-Kahve Arası

Dördüncü Oturum

Moderatör: Doç. Dr. Murat Can Ganiz, Marmara Üniversitesi

14:50   Dr. Öğr. Üyesi Müge Akbulut, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Büyük Dil Modelleri ve Bilişimsel Erişim

15:10   Dr. Öğr. Üyesi Esma F. Bilgin Taşdemir, İstanbul Medeniyet Üniversitesi

Sentetik Veri (Synthetic Data) ve Veri Artırma (Data Augmentation) Yöntemi ile Osmanlıca Metinlerin Transkripsiyonu

15:40-16:00     Çay- Kahve Arası

Beşinci Oturum

16:00-16:45 Tartışma ve Değerlendirme

Moderatör: Doç. Dr. Yunus Uğur, Marmara Üniversitesi

Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 13.12.2023 12:04:43 tarihinde güncellenmiştir.