Dijital Beşeri Bilimler (DBB) çalışmaları her geçen gün yeni araştırmacılar ve değerli çalışmalarla gelişmeye devam etmektedir. Marmara Üniversitesi Doç. Dr. Yunus Uğur'un eğitmenliğinde “Dijital Tarih” dersi ile lisans öğrencilerine bu alana yönelik eğitim imkânı sağlıyor. Bu ders kapsamında Tarih Bölümü öğrencimiz ve Merkez stajyerimiz Emirhan Kabataş tarafından tasarlanan Dijital Haçlı Seferleri web sayfasını sizlere tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz.
Dijital Haçlı Seferleri web sayfası, Haçlı Seferleri’nin dijital tarih araçları kullanılarak anlaşılmasını ve akademik düzlemde çalışmaların kolaylaşmasını hedefleyen bir dijital tarih projesidir. Bu bağlamda proje kronolojik zaman çizelgesi, haritalar, metin analizi ve portreler üzerinden Halkın Haçlı Seferi, I. Haçlı Seferi ve 1101 Haçlı Seferi temalarında dijital çalışmaları bir araya getirmektedir. İlerleyen süreçte projenin kapsamı diğer Haçlı girişimleriyle genişletilecektir.
Kronolojik Zaman Çizelgesi
Birinci Haçlı Seferi'ne giden süreci, seferi ve akabinde gerçekleşen belirgin hadiseleri içeren kronoloji; Haçlı Seferleri'nin ilk akınını ve onu oluşturan süreci anlamak için hazırlandı. Bu önemli süreci bir bakıma çizgisel tarih düzleminde takip etmek ve onu oluşturan olayları hem tekil birer olay, hem de çoğul olaylar bütünü olarak görmek için kapsamlı bir kronoloji, Birinci Haçlı Seferi'nin anlaşılmasına hizmet edecektir.
Zaman çizelgesine göz atmak için tıklayınız.
Haritalar
Haritalandırmada amaçlanan Haçlı Seferleri’nin rotalarını belirlemek, Haçlı Devlet ve Prinkepslikleri’nin sınırlarını ifade etmek ve muhtelif anlatıları haritada işaretlemektir. Bu kısım geliştirilirken ArcGIS Pro programı ve ArcGIS Hub harita taslakları kullanılmıştır.
Haritalara göz atmak için tıklayınız.
Metin Analizi
Proje bağlamında incelenen Haçlı Seferleri'ni konu alan birincil kaynaklardan kroniklerin istatistikî verileri Voyant Tools ile görselleştirilmiştir.
Metin analizi görsellerine göz atmak için tıklayınız.
Portreler
Birinci Haçlı Seferi'ne damga vuran şahsiyetlerin kısa biyografilerine göz atmak için tıklayınız.
Bu sayfa Dijital Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 30.03.2023 12:17:12 tarihinde güncellenmiştir.